Bauer csoport
Menü
BAUER Websites > BAUER Hungary > Rólunk > Esettanulmányok > Ambíciózus öntözési tervek a Tótkomlósi Agrár Zrt.-nél
bauer_tótkomlósiagrár_center
A Bauer szakmai segítségével indultunk el az úton

Ambíciózus öntözési tervek a Tótkomlósi Agrár Zrt.-nél

Nagy szabású öntözésfejlesztési terveket tűzött ki maga elé a Tótkomlósi Agrár Zrt., melyeket elsősorban az éghajlatváltozás okozta útkeresés hívott életre, ezért nem működhettek volna öntözés nélkül. Ehhez pedig megfelelő szakmai támogatásra és egy megbízható partnerre volt szükség. Példaértékű menet az övék, melyet érdemes minden termelőnek megfontolnia, aki megunta a helybenjárást.

A Tótkomlósi Agrár Zrt. 2500 ha-on gazdálkodik, melyből 1000ha bérelt terület és további 1500ha-on nyújtanak teljeskörű integrációs szolgáltatást partnereik számára. 2020-ig elsősorban hagyományos árunövények előállításával foglalkoztak, de már ekkor is keresték a lehetőségét, hogyan tudnának fejlődni, mert látták, hogy az akkori üzleti modelljük a szinten tartáshoz elegendő, a továbblépéshez azonban nem.

Bence kép-1
Vetőmagtermesztés

Fel kellett éleszteni az öntözést

Az IKR Agrár Kft. és a MartonGenetics felől érkező kalászos és hibridkukorica vetőmag előállítási lehetőségben vélték felfedezni a számukra testhez álló fejlődési pályát, melyet azonban intenzív öntözésfejlesztés nélkül nem tudtak volna bejárni. Hozzá kellett látni a régóta használaton kívüli öntözőtelepek adminisztratív és technológiai reaktiválásához, és innen kezdődik a Bauerrel való közös történet.

2020-ban indult az első komolyabb fejlesztési ütem, és az első évben 4, egyenként legalább 30ha-os öntözőtelepet sikerült csévélődobos rendszerrel illetve öntözőkonzollal felszerelni, és újraindítani. A második évben pedig kettő darab, egyenként 40ha-os automata center-pivot rendszerrel ellátott öntözőteleppel sikerült bővíteni a kapacitást.

bauer_tótkomlósiagrár_torony
Öntözni szükséges

Gyors eredmények a Bauer-rel

A jelenlegi 250ha-os területet 550ha-ra szeretnék bővíteni a következő két évben. A tervezett beruházás magába foglal két, egyenként 60ha-os automata öntözőtelepet, egy lineár és egy center-lineár rendszert, valamint tíz kisebb, hozzávetőlegesen 30ha nagyságú öntözőtelepet, melyet csévélődobokkal és öntözőkonzollal szerelnének fel.

bauer_tótkomlósiagrár_vízágyú
Éghajlatváltozás

Repce és kalászos növények

Ambíciózus öntözési fejlesztési céljaik vannak a jövőre nézve, elsősorban azért, mert sok magyar termelőhöz hasonlóan Tótkomlóson is úgy gondolják, hogy az éghajlatváltozás hatására fenntarthatóan, környezeti és gazdasági szempontból csak bizonyos fokú öntözési lefedettség mellett lehet majd szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozni. Az éghajlatváltozás megkövetelte tőlük is, hogy repcét csak olyan táblába telepítsenek, amit öntözni tudnak szükség esetén. Szélsőségesebb esetben a kalászos növények termesztéséhez is szükségessé válhat egy-egy tavaszi csapadék utánpótló öntözés, ezért is törekszenek a Tótkomlósi Agrár Zrt.-nél arra, hogy minél nagyobb területet öntözhetővé tegyenek.

bauer_tótkomlósiagrár_rainstar

„Egyrészt azért döntöttünk a Bauer mellett, mert a tervezés és a kivitelezés minden egyes szakaszában gyorsan, rugalmasan és bármikor a rendelkezésünkre álltak, és a felmerülő ostoba – vagy ostobának tűnő – kérdések esetén sem mosolyogtak meg minket, és mindig nagyon segítőkészen álltak hozzánk, ami emberileg is nagyon sokat jelentett illetve szakmailag is segítettek elindulni ezen az úton” – mondta el Pertich Bence, a Tótkomlósi Agrár Zrt. cégvezetője.