Bauer csoport
Menü
BAUER Websites > BAUER Hungary > Rólunk > Esettanulmányok > Bauer hígtrágyakeverő Franciaország szívében
BAUER Güllemixer MTXH-L Turbomix
Villers-Les-Ormes, Franciaország

BAUER hígtrágyakeverő Franciaország szívében

A francia Listech cég évek óta a Bauer hígtrágya technológiájának kereskedője. A Listech bemutatta a Growing Newsnak, hogyan használják a Bauer hígtrágyakeverőt egy biogázüzemben.

Villers-Les-Ormesban, a közép-franciaországi Indre megye 460 fős községében találkozunk Fréderic Lagenette-tel, aki a Ceres gépközösség (franciául: CUMA) üzemeltetési vezetőjeként mintegy 3000 hektáros területet kezel. Emellett a Méthavert cég fermentációs kezeléséért is felelős, biogáz üzemet működtet, amely évente 15 000 köbméter fermentátumot állít elő.

Követjük az üzemeltetési vezetőt az egyik aknába, ahol a fermentátumot tárolják, hogy működés közben lássuk a Bauer MTXH-L keverőjüket, amelyet a Bauer kereskedő Listech tanácsára vásároltak. A keverő fontos szerepet játszik a fermentátum szétterítésében. Ugyanis csak akkor lehet gond nélkül szétteríteni a fermentátumot a táblákon, ha a táptalajt ennek megfelelően készítjük el, és a felszíni kéreg és a folyadék homogén masszát képez.

BAUER Güllemixer MTXH-L Turbomix
Erős és robusztus

Optimális pozíció

A traktorral hajtott hét méter hosszú keverőt helyezik üzembe, és lassan leeresztik az 5000 köbméteres aknába. A traktor emelőszerkezetével és a hidraulikus felső függesztőkarral kombinálva a vezetőülésből könnyen beállítható a keverőrúd optimális helyzete az aknában. Először a digesztátumot keverjük néhány órán át a felületén. Ezt követően a keverőt leengedjük, hogy az akna alján lévő folyadékot keverjük. A Bauer MTXH-L keverő akár 1000 ford./perc fordulatszámon is használható (ebben az esetben azonban a Listech 600-700 ford./perc sebességet ajánl).

Az egész akna keveredésének biztosítására a keverőt különböző pontokon használják. „Fontos, hogy a keverőt 24 órával a kijuttatás megkezdése előtt indítsuk el, és ezalatt folyamatosan működjön, hogy a fermentátum optimálisan keveredjen, és a kijuttató eszközzel könnyen szétteríthető legyen a táblákra” – mondja Lagenette. Használat után a keverőt csak le kell mosni és zsírozni kell.

 

BAUER Güllemixer MTXH-L Turbomix
TÖKÉLETES VÁGÁSI TELJESÍTMÉNY

Bauer-Turbomix

A kardántengelynél akár 250 LE (180 KW) kimenő teljesítményre tervezték, 1000 fordulat/perc sebességgel, a keverő homogenizált, könnyen kiszórható természetes hígtrágyát állít elő. A keverő a következőkből áll: emelőkeret, keverőrúd, keverőfej keverőlapátokkal és védőrúddal, valamint stabil keretből.

Előnyök:

  • Könnyen használható – még egyszemélyes kezelés esetén is
  • Minimális teljesítményigény: A keverő nagyon hatékonyan alakítja át a hajtási teljesítményt nyomóerővé.
  • A Bauer keverőlapátok keverési és vágási teljesítményét szilárd anyagot vagy felületi habot tartalmazó folyadékokhoz optimalizálták.
  • A védőgyűrű speciális kialakítása növeli a keverő vágási teljesítményét. Nemcsak megvédi a borotvaéles keverőpengéket a sérülésektől a szűk gödrökben és a szállítás során, hanem a balesetek megelőzésére is szolgál.
  • A hígtrágyakeverő 7, 8, 9 vagy 10 méteres hosszban kapható. A 20 mm-rel nagyobb átmérőjű keverőlapátok akár 50 százalékkal nagyobb teljesítmény elérését teszik lehetővé.