Bauer csoport
Menü
Bauer_BBU_Einstreu_Produktion_FLECKVIEHZUCHT_FRAGNER
BBU Bajorországban

Szerves alomanyag a gazdaság saját hígtrágyájából

Mindig sok minden történik a bajorországi Feuchtwangenben található Fragnernél. Négy generáció él és dolgozik egy fedél alatt, de a Fleckvieh szarvasmarhák egyértelműen többségben vannak.

A bajorországi Fragnernél 135 tejelő tehén adja meg az alaphangot, de a gazdaság bikákat tenyészt és tenyészmarhát is értékesít. Emellett 148 hektár gyep, erdő és takarmánytermesztésre alkalmas szántó is található. Mindezt Verena Hußmann irányítja nagy családjával és három alkalmazottjával együtt. És még volt ideje interjút adni nekünk:

Sikeres és lelkes gazdaságvezető vagy. Családi hagyomány ez? Hogyan néz ki a következő generáció?
Verena Hußmann: A Fleckvieh-tenyésztés és a tehenek nagy szenvedélyem, amióta az eszemet tudom. Mindig világos volt számomra, hogy egy nap majd én vezetem a farmot. A gyerekeket eddig nagyon érdekelte a tanya, és nagyon reméljük, hogy átveszik az irányítást.

Bauer_BBU_Einstreu_Produktion_Verena_Hussmann
A SZENVEDÉLY A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSUNK TITKA

A siker kulcsa

Milyen több generációval együtt élni és dolgozni a farmon?
Nagyon nyitott háztartás vagyunk – általában 8-12 ember ül az ebédlőasztalunknál, mivel 10 ember él itt, és általában vannak látogatóink. Mindig történik valami. Az istálló a béke és a csend helye.

Miért a Fleckvieh fajtát választottad?
Régóta neveljük ezt a fajtát, és nagyra értékeljük a kettős felhasználású karakterüket, hiszen néha magunk is neveljük a bikákat.

Milyen Bauer gépeket használtok, és miért ezeket választottátok?
Az első Bauer gép egy Eckart tartálykocsi volt, de ma már a gazdaságban és természetesen a BBU-ban is sokféle hígtrágyaszivattyú található. A Bauerre esett a választásunk, mert a berendezés könnyen kezelhető, és mindig is jó tapasztalataink voltak vele.

bbu bajorországban
Egyszerű alapelv

Kényelem a tehenek számára

Mik voltak a fő okok a BBU megvásárlására?
Az istállónk lécpadlóval rendelkezik, mélyágyas istállókkal és külön mozgástérrel a tehenek számára. Korábban szalmával vagy mésszel dolgoztunk. Két látogatás után az Eurotier kiállításon a férjem és Martin Bissinger, a Bauer munkatársa meggyőztek arról, hogy az almozás és a szeparálás a megfelelő rendszer teheneink számára. Az alom higiénikus kialakításának egyszerű folyamata és természetesen az alom verhetetlen kényelme volt a fő tényező a BBU mellett. Ráadásul a baktériumok száma jelentősen lecsökkent, ami nagyon pozitív az állatok egészségére nézve.

Milyen gyakran használják a BBU-t, és a trágyából mennyit dolgoznak fel?
Naponta kétszer kaparjuk a léceket, és egyidejűleg a szórógéppel új alommal töltjük meg a boxokat. A trágya körülbelül 50 százalékát a BBU-val dolgozzuk fel.