Bauer csoport
Menü
BAUER Websites > BAUER Hungary > Rólunk > Esettanulmányok > Burgonya öntözés Norvégiában
Linestar_Beregnung_Gras_Norwegen
Grinder Gard, Norvégia

Burgonya öntözés Bauer Linestarral Norvégiában

Burgonya homokos talajon az északi szélesség 60. fokán? Igen ez igaz, köszönhetően a Linestarnak Norvégia legnagyobb burgonyatermő területén.

Először is egy fontos dolgot kell megemlíteni: itt nem egy nagy észak-amerikai kukoricatábláról vagy egy kiterjedt ukrán búzatábláról beszélünk. Nem, ez egy burgonyatábla Norvégiában, konkrétan a 60. szélességi fok felett. Nemcsak abban különleges, hogy Skandinávia északi részén található, hanem az első olyan tábla, mely az Északi-sarkkörhöz közel található és Bauer lineáris rendszerrel öntözik. Grinder Gårdba látogattunk, a gazdaságot nagyjából kétórányi autóútra Oslótól északra találjuk, Grinder városában, Norvégia legnagyobb burgonyatermesztő vidékén. Az összes norvég burgonya nagyjából 40 százalékát itt termesztik.

Linestar_Kartoffel_Beregnung_Norwegen
Kicsi, de erős

Linestar 3 taggal 35 hektáron

A szóban forgó tábla Andreas Bakken fiatal gazdálkodóé, mely 1800 méteren húzódik a Glomma folyó mentén, és a legkeskenyebb pontján nagyjából 220 méter széles. Bakken méltán büszke a sikerére, és különösen a Bauer lineár öntözőrendszerére, amely először tette lehetővé ezen a szélességi fokon a burgonya termesztését és betakarítását: a Linestar három tagból áll és mindegyik 60 méter hosszú. A végkonzol és a vízágyú további 30-40 métert fed le. Idén nagyjából 35 hektárnyi terület öntözésére használták a rendszert három különböző növénykultúra öntözésére: árpa, burgonya és gyep.

A gazdaság mérete 230 hektár, ami norvég viszonylatban elég nagy. Elsősorban burgonyát és sárgarépát termesztenek itt, Norvégiában a homokos talaj csak öntözéssel hoz termést. A gazdálkodónak azonban gondosan kell beállítania a vízadagot, különösen homokos talajon: ha meg akarja tartani a nitrátokat és a foszfort a talajban, nem öntözhet túl sokat.

Linestar_Kartoffel_Beregnung_Norwegen
Finom cseppek

A gyengéd csapadékért

A Bauer Linestar mellett Andreas Bakkennek öt másik csévélődobos öntözőgépe is van. A fő ok, amiért a Bauer lineár rendszereket választotta, az az időmegtakarítás, amit a csévélődobos gép üzemeltetésével szemben megspórol. De a finom cseppekben, alacsony nyomáson történő öntözés és a növényekhez közeli eloszlás is nagy hatással van a növények növekedésére és állapotára. A finom cseppek nemcsak kíméletesek a növényekhez, hanem a homokos talaj számára is rendkívül kedvező, hogy a talaj így jól tudja fogadni a vizet, ahelyett, hogy a bakhátak felszínéről lefolyna. A jó termés érdekében a burgonyánál fontos betartani az öntözés megfelelő idejét, időtartamát és pontos mennyiségét. A lineár rendszer mindezen követelményeknek tökéletesen megfelel, és Andreas Bakken bízik benne, hogy megfelelő öntözéssel tovább javíthatja idei terméseredményeit.