Bauer csoport
Menü
BAUER Websites > BAUER Hungary > Rólunk > Esettanulmányok > Lineárok és centerek Kecskeméten
pivot/lineár
Kecskemét in Hungary

Ahol a csípős paprika nő

Az Alföldön paprika, paradicsom, kukorica és egyéb növényeket termeszt az Univer-csoport. Itt számos nagy kihívással kell szembenéznie a Bauer öntözőrendszereinek.

Az Univer-csoport jellegzetes magyar termékekkel, fokhagymakrémmel, valamint mustárral, ketchuppal, gyümölcskonzervekkel és bébiételekkel szerzett magának hírnevet. Az 1948-ban Kecskeméten alapított Univer mára a magyar élelmiszeripar meghatározó szereplője lett, és 1300 embert foglalkoztat a régióban. A finomságok nem korlátozódnak a magyar boltokra, a világ minden táján értékesítik őket.

Bauer Beregnung Linear_Tomaten_Schlauch
Csúcsminőség

Megbízható, hatékony öntözés

Az Univer termékek kiváló minőségű alapanyagai kizárólag a hazai mezőgazdaságból származnak. Az Univer ezt úgy valósítja meg, hogy Kecskemét 80 kilométeres körzetében több száz magyar gazdálkodóból és termelőből álló hálózattal dolgozik együtt (minden gazdaság a lehető legszigorúbb minőségellenőrzés alatt áll), és ezeknek a partnerségeknek a többsége évtizedek óta működik. Nem ritka, hogy a második vagy harmadik generációs gazdálkodók még mindig az Univerrel dolgoznak, ami egyértelműen jelzi, hogy a vállalat mennyire értékeli a hosszú távú kapcsolatokat.

Az Univer a közelmúltban olyan szervezetet alapított, amely teljes egészében a magyar talajok optimális öntözésével foglalkozik. Az Univer Öntözésfejlesztési Konzorcium a logisztikai előnyök kihasználása érdekében támogatja a Kecskemét környéki területek öntözési fejlesztését. Az Alföldön tapasztalható forró nyarak a magas terméshozam és termékminőség biztosításának érdekében fontos szempontjává teszik a megbízható, hatékony öntözést. 2020-ban például 1,3 milliárd forintot fektettek be egy nagyszabású, összesen 280 hektár öntözési projektbe – amelyhez a Bauer Hungária Kft. szállított minden szükséges eszközt.

Kép 1 of 3
Bauer Beregnung Pivot_Mais
Finom csapadék

A természet példáját követve

Az öntözött növények között sokféle zöldség található, például paprika, kukorica, napraforgó és paradicsom. A paradicsom különösen érzékenyen reagál a helytelen kezelésre, ami nagy kihívást jelent a termesztésben. Ha öntözésről van szó, a természet kínálja a legjobb példát: minél közelebb van a cseppek mérete és intenzitása a természetes esőhöz, annál jobban felveszik a vizet a növények. A Bauer berendezéssel egyszerűen biztosítható az egyenletes vízeloszlás egyenletes cseppmérettel a teljes területen. A fúvóka mérete is pontosan beállítható a párolgási veszteségek minimalizálása érdekében.

Tomaten
Az öntözés alapvető

Optimális feltételek a növények számára

Az Alföldön nélkülözhetetlen az öntözés. A nyáron tapasztalható 35-40 °C-os meleg levegő nagyon megviseli a növényeket, és ezenkívül még figyelembe kell venni az igen veszélyes, alulról jövő hőséget: a régió homokos talaja akár 55 °C-ot is elérheti!

Ez rendkívül fontossá teszi a talaj hűtését, amely folyamatos, alacsony intenzitású vízellátást igényel. Ha a víz túl hideg, az megterheli a növényeket. A 15 kilométerre lévő Tiszából érkező vizet ezért egy óriási tározóba kell szivattyúzni, hogy felmelegítsék, mielőtt öntözésre lehetne használni.

A Bauer flotta Magyarországon

Az Univer Öntözésfejlesztési Konzorcium Bauer berendezésekkel dolgozik:

  • 3 Linestar tömlő adagolással, indukciós vezérléssel és ProG vezérlőközponttal
  • Pivot Centerstar, 2 corner karral és SmartTouch-al, mindegyik SmartRain funkcióval
  • 2 db Rainstar E21 öntöződob AS 50 konzollal
  • 2 db Rainstars E41/125-400 öntöződob AS50 konzollal, amelyek 2015 óta üzemelnek

A rendszerek teljesen automatizáltak, digitális vezérléssel. A SmartRain-nek köszönhetően az öntözés folyamata és a gép állapota bárhonnan nyomon követhető.