Bauer csoport
Menü
BAUER Websites > BAUER Hungary > Rólunk > Esettanulmányok > Rainstar A2 Feröeren
rainstar a2 feröeren
BURGONYATERMESZTÉS SANDURBAN, A FERÖER-SZIGETEKEN

Rainstar A2 Feröeren

Látogatást tettünk Jonhild és Ottar Hentzénél Sandurban, a Feröer-szigetek déli partján, ahol egy A2-es Rainstar gondoskodik a kellő időben történő zöldségbetakarításról.

Ottar Hentzé és felesége, Jonhild a hetedik generáció, akik a családi növény- és tejtermelő gazdaságot működtetik. 20 tejelő tehénnel, több mint 170 birkával, több mint 2000 hektár hegyvidéki legelővel, valamint további 10 hektárnyi zöldségfélével, mint sárgarépa, burgonya, káposzta és fehérrépa, gazdaságuk az egyik legnagyobb a szigetországban.

Az átlagos évi csapadékmennyiség 1200-1800 mm, szélsőséges években akár 3000 mm is lehet. „De a legtöbb eső télen esik, és soha nem a zöldségeknek megfelelő időben” – magyarázza Ottar. A legtöbb zöldséget az éves „burgonyanapon” adják el. Ez egy őszi piac, ahol az emberek az egész szigetről bevásárolnak zöldségből és húsból télire. Ottar tavaly télen egy dániai vásáron vásárolt egy Bauer Rainstar A2-es öntöződobot, mellyel a közeli dombról származó vízzel öntöz; a csővezeték a vizet +7 bar nyomáson közvetlenül a farmra szállítja. „A Rainstar A2-nek folyamatosan üzemben kell maradnia az optimális betakarítás érdekében” – magyarázza Ottar a traktoron ülve.

rainstar a2 feröeren
Megbízható és kompakt

A gépnek önállóan kell működnie

Helyszínváltás, fehérrépatábla: Jonhild felügyelete mellett hat diák aprólékosan megszabadítja a növényeket a gyomoktól. Fárasztó munka, amit csak kézzel lehet végezni, de a fiataloknak is jó lehetőség nyáron egy kis pénzt keresni.

Amíg este megfeji a teheneket, Ottar a Feröer-szigeteki gazdák nehéz körülményeiről beszél. A kisgazdaságok továbbra is nagyon hagyományosan gazdálkodnak, ami nagy mennyiségű fizikai munkát és hosszú munkanapokat jelent. Ez megnehezíti a munkavállalók keresését is. Ám a nehézségek ellenére Ottar lelkes gazda: „Ez a mi életünk, és így szeretjük. A világon semmi másra nem cserélnénk el” – kiált fel.

„Miért döntöttünk a Bauer A2 mellett? Kompakt, megbízható és könnyen kezelhető gépre van szükségünk minimális karbantartási igénnyel. A termesztésre és a növényekre kell koncentrálnunk. A gépnek magától kell működnie."

Ottar Hentzé, Rainstar A2 Feröeren