Bauer csoport
Menü
BAUER Websites > BAUER Hungary > Rólunk > Esettanulmányok > Szántóföldi zöldségtermesztés Solton, Bauerrel
Kossuth Mg Zrt. pivot
Öntözés nélkül elképzelhetetlen

Szántóföldi zöldségtermesztés Solton, Bauerrel

A solti Kossuth Mg. Zrt. múltja 1960-ra nyúlik vissza, főprofiljuk a szántóföldi növények termesztése. Emellett sertéstenyésztéssel, fuvarozói és szállítási tevékenységgel is foglalkoznak, valamint biogázüzemük is van.

A termesztett növények sorában megtalálható a burgonya, kukorica, zöldborsó, spenót, levélzöldségek és az ipari sárgarépa. A Kossuth Mg. Zrt. gyakorlatilag az ipari sárgarépa piac vezetője, hiszen évente 230-240 hektáros területen termelik a növényt. Emellett kisebb területeken termesztenek még paradicsomot és konvencionális szántóföldi növényeket, mint az őszi árpa, őszi búza, kukorica és a napraforgó.

Végi Bálint Kossuth Mg Zrt.
800 hektár

Bauer az öntözés alapja

A szántóföldi zöldségtermesztés egyik fontos kritériuma az öntözővíz megléte a területen. Ezeket a növényeket öntözés nélkül termeszteni kizárt. Ezért a Kossuth Mg. Zrt. már a 80-as években berendezkedett az öntözésre, gyakorlatilag onnantól kezdve Bauer öntözőberendezéseket használnak. Kettő nagy öntözőtelepen folyik az öntözés: egy 500 hektáros öntözőtelepen, és egy kisebb, közel 300 hektáros területen öntöznek. Itt kettő nyomásközpont biztosítja a területek vízellátását, melyeket dízel motoros aggregátokkal egészítenek ki, melyek szintén a Bauer által gyártott megoldások. Jelenleg négy ilyen Bauer dízel motoros öntöző aggregáttal dolgoznak, melyek egyenként három darab Bauer Rainstar öntöződobot képesek kiszolgálni öntözővízzel.

Kossuth Solt SmartRain
SmartRain

Kényelmes és hatékony vezérlés

A szántóföldi zöldségtermesztéshez és a meglévő táblákhoz leginkább a lineár öntözőberendezéseket találta megfelelőnek a cég. 8 db lineár öntözőrendszerrel dolgoznak jelenleg, melyek szakaszolás szempontjából ideálisak, hiszen a zöldségtermesztés vegetációs időszakában elvégzendő agrotechnikai feladatok megkívánják a szakaszolás precizitását. 3 db center-pivot berendezés egészíti ki a Solton alkalmazott alacsony nyomású rendszerek sorát. A center berendezések legnagyobb előnyét a Kossuth Mg Zrt. kollégái abban látják, hogy amennyiben a nyomásközpont működik, a centereket a kollégák okostelefonjukról távolról is tudják indítani és kezelni a Bauer SmartRain alkalmazással.

Kossuth Solt center
Jövőbeni tervek

Nyomásközpontok korszerűsítése

Körülbelül 10 éve kezdtek el a csévélődobos öntözőberendezésekről áttérni a korszerűbb, alacsony nyomású lineárok és centerek telepítésére. Tették ezt azért, mert ezekkel a megoldásokkal sokkal hatékonyabban és pontosabban tudják az öntözési feladatokat ellátni. A telepített lineár és center berendezésekkel a Kossuth Mg. Zrt. területeinek 80-85%-a öntözhetővé vált. A jövőben a nyomásközpontok hatásfokát kell fejleszteni annak érdekében, hogy a telepített öntözőrendszerek vízigényét egyidejűleg ki tudják szolgálni. Az elkövetkező évek feladata tehát a nyomásközpontok korszerűsítése lesz.

Kossuth Solt Bauer zöldség
Személyes kapcsolat

Értik, hogy miről beszélek

„2005-ben kezdtem a Kossuth Mg. Zrt-ben dolgozni. Gyakorlatilag Hegedűs Attilával, aki most a Bauer Hungária Kft.-t vezeti, együtt kezdtem el a szakmát. Számunkra fontos, hogy mind a Bauer Hungária vezetőségével, apparátusával - szervizben, alkatrészellátásában dolgozó kollégákkal – régre visszanyúló kapcsolattal rendelkezünk, emiatt megvan közöttünk az összhang. Nemcsak egy-egy telefonhívás van, hanem arc is kapcsolódik a telefonhívásomhoz” – mondta el Végi Bálint, a Kossuth Mg. Zrt. ügyvezetője.

A mai világban mindenkinek rendkívül fontos, hogy a személyes kapcsolat is meglegyen az üzleti partnerekkel. Ez segíti a termelő cégek munkáját és a Bauer Hungária Kft. szervizes és alkatrészes kollégáinak munkáját is. Szezonban kiemelt fontosságú, hogy alkatrészbeszerzésnél vagy gép meghibásodásnál gyorsan meg tudják oldani a problémát, gyorsan kapjon az ügyfél alkatrészt .

„A Bauernél értik, hogy miről beszélek, ha felhívom őket, nincsenek fölösleges körök, nem kell napokat, heteket várni egy-egy alkatrész beérkezésére. Ha olyan alkatrészről van szó, ami nagyon speciális, akkor is az osztrák központ közelsége miatt gyorsan ideérnek a megrendelt alkatrészek” – egészítette ki Végi Bálint.