Bauer csoport
Menü
BAUER Websites > BAUER Hungary > 2026-ban jön a következő nagy aszály, még fel lehet készülni az öntözésre > 2026-ban jön a következő nagy aszály, még fel lehet készülni az öntözésre
Püski1_lowres
A Bauer Öntözési Fórumán tanácskoztak a kisalföldi gazdák az öntözésről

2026-ban jön a következő nagy aszály, még fel lehet készülni az öntözésre

A mitigáció, vagyis a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok légkörbe kerülésének visszafogása rövid távon már nem megoldás – mondta el dr. Kovács Erik klimatológus, az MMC Klímapolitikai Intézet vezető kutatója. A mezőgazdaság szereplőinek, így a gazdálkodóknak az adaptációra vagyis az alkalmazkodásra kell felkészülniük annak érdekében, hogy meg tudják tartani a termésbiztonságot és a termelés jövedelmezőségét. A 2026-os év nyarán megismétlődik majd a 2022-ből már ismert méretű és fokú aszály.

Püski24_lowres
Fókuszban a talajvédelem

Miért öntözzön?

Miért öntözzön? – ezzel a gondolattal szervezte meg a Bauer Hungária Kft. Öntözési Fórumát, Püskin, az Agrofil-SZMI Kft. telephelyén. Lajos Mihály, az Agrofil cégcsoport ügyvezetője nem csupán az öntözésben, de az öntözés termelési technológiákba való hatékony beillesztésében is élen jár. A főként öntés talajokkal rendelkező gazdaságban az aszályos években az egyetlen biztos megoldást az öntözés hozhatja. „Kiemelkedően fontos az öntözés mellett a talaj védelme és a megfelelő technológiák alkalmazása annak érdekében, hogy a talaj állapotát és vízháztartását megőrizhessük” – világított rá Lajos Mihály. Az Agrofil-SZMI Kft. idei évtől az Irriga öntözésmenedzsmentet is alkalmazza már, mely talajszenzorok és előrejelzések alapján segíti a gazdálkodókat abban, hogy mindig a megfelelő mennyiségű vizet juttassák ki a megfelelő időben.

Püski13_lowres
Öntözés nélkül nincs előrelépés

Nincs alternatíva

A Kisalföldön úgy tűnhet még van választása a gazdáknak az öntözést illetően, ám a kerekasztal beszélgetésben résztvevő gazdálkodók tapasztalatai nem ezt bizonyítják. Molnár Krisztián több mint 30 éve öntöz, melyet először a zöldségtermesztés követelt, aztán következett a kukorica, ma már azonban kalászosokat és minden kultúrát öntöznek, amennyiben szükséges. Molnár Krisztián rajkai gazdálkodó szerint a termésbiztonság és a jövedelmezőség érdekében nem érdemes halogatni az öntözés elkezdését.

Püski2_lowres
Jövedelmezőség és termésbiztonság

Mennyi az annyi?

Stier Ádám, a Dunakiliti Agrár Zrt. agronómusa szerint az öntözés két szempont miatt is elengedhetetlenül fontos számukra. Aszályos években a biztonságos takarmánytermesztés alapja, emellett azonban a jövedelmezőséget olyan téren képes biztosítani, amennyiben a megtermelt gabona minőségét is jelentősen növeli.  Így kapcsolódik össze az öntözésben a jövedelmezőség és a termésbiztonság. A jövedelmezőség kapcsán Kiss Máté, a Rajkai Mezőgazdasági Szövetkezet munkatársa megerősítette azt, hogy kultúrától függetlenül van szükség az öntözésre, aszályos években így 100%-is lehet az öntözés jövedelmezősége, de a magasabb minőség előállítása révén átlagos években is 30-60%-os növekménnyel számolnak öntözött táblák esetén.

Püski8_lowres
Pályázat, finanszírozás és öntözésmenedzsment

Hogyan induljunk?

Az öntözés indulását segítő megoldásokat bemutató kerekasztal beszélgetésben Kopácsi Beatrix, a Gazda Kontroll Kft. pályázatírója, Szabó István az MBH Bank Nyrt. Agrár Ügyfélkapcsolati Igazgatóságának igazgatója, Molnárfi András, az Irriga Magyarország ügyvezetője és Hegedűs Attila, a Bauer Hungária Kft. ügyvezetője vett részt. Tőlük ismerhették meg az öntözést tervezők azokat a szempontokat, amelyekkel érdemes tervezni, számolni, és hogy melyek azok a technológiák, mint a távvezérlés és az öntözésmenedzsment, melyek segítenek a kevésbé tapasztalt vagy öntözésben kezdő gazdálkodók számára, hogy sikerrel induljanak el az öntözésben.

Püski16_lowres
Terepszemle

Minden táblára van megoldás

A program zárásaként terepszemlére került sor az Agrofil-SZMI Kft. két tábláján. Érdekes volt látni, hogy milyen tereptárgyak kikerülésére alkalmas a technológia, hogyan alkalmazható a távvezérlés, miért jó gyakorlatban az öntözésmenedzsment, mellyel elkerülhető a túlöntözés.

A Bauer Hungária Kft. 40 éve segíti a magyar termelőket világszínvonalú öntözési megoldásaival, melyet az osztrák gyártó magyar leányvállalatának szolgáltatásai egészítenek ki és tesznek a gazdálkodók kezébe komplett megoldásokat.