Bauer csoport
Menü
BAUER Websites > BAUER Hungary > Fel kell készülnünk a hosszan tartó száraz időszakokra > Fel kell készülnünk a hosszan tartó száraz időszakokra
Harta57_lowres
Ilyen volt a II. Öntözős Piknik Hartán

Fel kell készülnünk a hosszan tartó száraz időszakokra

Az idei évben globálisan rekordmeleg várható, dr. Kovács Erik klimatológus, az MMC Klímapolitikai Intézet vezető kutatója mutatta be a II. Öntözős Piknik résztvevői számára a legfrissebb modelleket és előrejelzéseket. Az általános felmelegedés mellett a szélsőségek erősödésére, a tavaszi fagyok gyakoriságára és a csapadék egyenetlen eloszlására kell számítani. A 2025-ös és 2026-os év nyarán megismétlődik majd a 2022-ből már ismert méretű és fokú aszály.

Harta10_lowres
Fókuszban a jövedelmezőség

Eszmecsere és terepszemle

Eszmecserére és terepszemlére gyűltek össze a gazdálkodók Hartán a Bauer Hungária Kft. által szervezett II. Öntözős Pikniken, melynek fő témáját a jelentősen megváltozott termelési körülmények adták.

A kerekasztal beszélgetések során öntözésben jártas gazdálkodók osztották meg gondolataikat és látásmódjukat azzal kapcsolatban, hogy milyen megoldásokat és alternatívákat tartanak szem előtt a tervezhető terméshozam és a jövedelmezőség érdekében. Szinten minden gazdaságban felmerült a vetésszerkezet átalakítása. A rendezvénynek otthont adó Agro-Harta Zrt. vezérigazgatója, Szikszai Tamás elmondta, hogy 30 év után idén próbálkozik a cég újra burgonyatermesztéssel valamint kiemelten fontos a víztakarékos öntözés számukra, mely a jövedelmezőséget segíti.

Harta44_lowres
Öntözés nélkül nincs profit

Kiemelt fontosságú beruházások

Pertich Bence, a Tótkomlósi Agrár Zrt. cégvezetője rávilágított arra, hogy az öntözés első kell legyen a sorban a beruházások között. Meg kell előznie a precíziós gazdálkodást, és más fejlesztéseket, hiszen az ő esetükben, Békés megyében, ez adta és adja az egyetlen lehetőséget a fennmaradásra és a fejlődésre.

Lajos Mihály, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy nem talált igazi „csodanövényt”, tartós szárazság esetén az öntözés jelenti az egyetlen megoldást a megfelelő terméshozam biztosítására. A no-till technológia és a megfelelő fajtaválasztás is hozzásegítheti a gazdálkodókat az eredményes termeléshez.

Harta49_lowres
Több millió forint marad a zsebben

A víztakarékos VRI

ifj. Borbély István, a Totya-Farm Kft. képviseletében osztotta meg tapasztalatait az öntözésről: a stabilitás alapja, de fontos a jövedelmezőség és a víztakarékosság érdekében, hogy az öntözővízből mindig annyi és oda kerüljön, ahova kell. István VRI technológiával felszerelt Bauer alacsony nyomású center gépeket használ, melyek fúvókaszabályozással csak oda adják ki a vizet, ahova szükséges, kihagyva például szabálytalan táblák esetén az utat vagy a nádast. Egy szezonban több millió forint megtakarítást hoz az öntözés okos és távolról is felügyelhető menedzsmentje.

Harta57_lowres
Terepszemle

A hartai határ Bauer öntözőgépekkel

A finanszírozási témájú kerekasztal beszélgetésen a piac három vezető pénzintézete (K&H Bank, Merkantil Bank, MBH Bank) képviseltette magát, és tette nyilvánvalóvá elkötelezettségét az öntözési projektek támogatása iránt, és megosztották az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat, javaslataikat.

A program zárásaként terepszemlére került sor az Agro-Harta Zrt. három tábláján ahol éppen búza, burgonya öntözése folyt, illetve a vetés előtt álló szója talajfeltöltő öntözése.

Harta51_lowres
Öntözés mindenek előtt

Az alkalmazkodás a kulcs

Az adaptáció és az alkalmazkodás az emberiséggel egyidős, számos utat láthattunk az elmúlt évek során, de kijelenthetjük, hogy kiemelt jelentőségű beruházásként kell tekinteni az öntözési fejlesztésekre, fel kell készülnünk a hosszan tartó száraz időszakokra, hiszen ez adhatja meg a stabilitást és a pénzügyi alapot minden egyéb beruházáshoz. A Bauer Hungária Kft. 40 éve segíti a magyar termelőket világszínvonalú öntözési megoldásaival, melyet az osztrák gyártó magyar leányvállalatának szolgáltatásai egészítenek ki és tesznek a gazdálkodók kezébe komplett megoldásokat.